top of page
 Psikolojinin Kavramsal Yapısı

Psikolojinin Kavramsal Yapısı

Yılmaz Özakpınar

İlk tanıttığım kitap bu olmalıydı diye düşündüm. Yılmaz Özakpınar insan zihni konusunda kendine özgü yaklaşımı olan ve uzunca yıllar İstanbul Üniversitesi Psikoloji Bölümü'nde dersler veren bir akademisyendir. Kendisinin öğrencisi olmakla gurur duyduğum, ilham veren bir bilim adamıdır. Aslında öğrencilerinin birçoğunun da idolüdür.

Bu kitap, psikoloji adına yazdığı ve bence  düşüncelerini en iyi aktardığı eseridir. Başka alanda da yazıları olduğu için psikoloji alanında diyorum ama yine de çoğu eseri psikoloji ile ilgilidir. Bu paylaşımda kitabı değil Yılmaz Özakpınar'ı tanıttığımın farkındayım ama öyle. Kendisi ülkemizin  yetiştirdiği önemli birisidir bence.


Kitabın ilk kısımlarında Özakpınar, insan zihni hakkındaki genel yaklaşımını aktarıyor.  Soyut düşünme ve sembolik düşünme kapasitesinin insanı diğer canlılardan nasıl farklılaştırdığını kavramsal çelişkilere düşmeden, net ve içtutarlı bir şekilde aktarıyor. Bu kitabı bütün öğrencilerime bir şekilde okutmayı vazife olarak algılıyorum.


İşte idefix yorumu: Çağdaş psikolojinin içine düştüğü bir yanlışı düzeltiyor. Bir temel bilim olarak psikolojinin içerdiği kavramları, problemleri ve metodolojiyi eleştirel bir incelemeye alıyor. Kendi çalışmalarının ürünü olan tutarlı bir teorik yönelişi sistematik biçimde geliştiriyor. Doktrinci behaviorizm mengenesinden kurtulan çağdaş psikolojinin, Darwinizm, materyalizm ve pozitivizmin etkisinden hâlâ kurtulamadığını ve yanlış tasarlanmış bir objektiflik gayretiyle, insanı hayvanlarla aynı düzlemde gördüğünü belirtiyor. Bu kitap insanın başka hiçbir canlı türünde bulunmayan ayırt edici niteliğini vurguluyor.

bottom of page