Bir Psikiyatristin Gizli Defteri
Gary Small
Bu kitabın tanıtımını bir öğrencime bırakıyorum: Ben Psikolojiye Giriş dersinin kitap okuma ödevini "Bir Psikiyatristin Gizli Defteri" kitabını okuyarak yaptım. Özellikle son dönemde çok popüler olmuş ve yaygınlaşmış bir kitap. Ben de psikoloji bölümündeki arkadaşlarımdan methini duydum ve okumak istedim. İyi ki de bu kitabı istemişim çünkü kitap tamamen gerçek vakaları ve gerçek sorunları anlatıyor. Yazarın tıp fakültesinden mezun olduğu yıldan neredeyse günümüze kadar yaşadığı, kendi tabiriyle "en sıra dışı vakaları" anlattığı bir kitap.
Kitapta 15 bölüm var ve her bölümde başka bir vaka anlatılıyor, her vaka başka bir şaşkınlık uyandırıyor. Kitapta depresyon, anksiyete ya da şizofreni gibi herkesin az çok bilgiye sahip olduğu vakalar değil de kolunu kesmek isteyen "vücut bütünlüğüne ilişkin kimlik bozukluğu yaşayan" hastadan, oğluna daha yakın olabilmek için tıp kitapları okumayı takıntı haline getirmiş ve "tıp öğrencisi hastalığına" yakalanmış hastalara kadar ilginç bir çember yeterince anlaşılır bir üslupla anlatılmış.
Ben okumaya değer bir kitap olduğunu düşünüyorum. En azından benim için birçok vaka hiç duymadığım şeylerdi ve kitabın bu anlamda bana katkısı olduğunu düşünüyorum. Özellikle de bir tıp doktoru olmasına rağmen yazarın bu kadar anlaşılır bir üslup kullanması çok hoş. Kitap çok akıcı bir dille yazıldığı için neredeyse bir oturuşta bitirebiliyorsunuz. Elinizden bırakmak istemeyeceğiniz, okudukça merak uyandıracak bir kitap.
Kitabın beni en çok etkileyen kısmı "Rüyalardaki Düğün" kısmı oldu. Bu bölümde insanların çocukluğunda yaşadığı bir olaydan 35 yıl sonra bile nasıl etkilendiği anlatılıyor. Kitabın her bölümü psikolojik ama psikolojik yönü en ağır basan kısmı bence bu bölüm.
Bu kitabı psikoloji okuyan, psikolojiyle ilgilenen, vakaları öğrenmek isteyen herkese tavsiye ederim. Bence sıradan kişisel gelişim kitapları gibi değil, kesinlikle çok farklı ve okunası bir kitap.
Elifnur Feyzioğlu Medipol Üniversitesi - Psikoloji Bölümü - 1. Sınıf